Het onderhouden van een tuin is een jaarlijkse cyclus van zaaien, groeien, oogsten en rusten. Elke maand brengt zijn eigen set uitdagingen en kansen met zich mee. Hier is een maand-tot-maand gids om je te helpen het beste uit je tuin te halen, inclusief het kiezen van het juiste type gras voor elk seizoen.
Januari: voorbereiding op het nieuwe seizoen
De winter is in volle gang, maar dat betekent niet dat je niets in de tuin kunt doen. Dit is het perfecte moment om je tuingereedschap te onderhouden, zaden te bestellen en je tuinplannen voor het komende jaar te maken.
Februari: snoeien en voorzaaien
Februari is de tijd om bomen en struiken te snoeien voordat het nieuwe groeiseizoen begint. Je kunt ook beginnen met het voorzaaien van sommige groenten en bloemen binnenshuis.
Maart: de grond voorbereiden
De lente is bijna daar! Begin met het voorbereiden van je tuinbedden door de grond om te spitten en compost of mest toe te voegen. Dit is ook een goed moment om vroege groenten zoals erwten en radijsjes te zaaien.
April: planten en zaaien
De kans op vorst neemt af, dus je kunt beginnen met het planten van je voorjaarsbloemen en -groenten. Vergeet niet om je gazon te bemesten voor een gezonde groei.
Mei: onderhoud en onkruidbestrijding
Mei is een drukke maand in de tuin. Blijf planten, water geven en onkruid wieden. Het is ook een goed moment om je gazon te maaien en eventuele kale plekken opnieuw in te zaaien.
Juni: genieten en oogsten
De eerste groenten en fruit beginnen rijp te worden. Geniet van de verse smaken uit je eigen tuin en blijf oogsten om nieuwe groei te stimuleren.
Juli: water geven en beschermen
De zomerhitte kan uitdagend zijn voor je planten. Zorg ervoor dat ze voldoende water krijgen en bescherm ze tegen felle zon en ongedierte.
Augustus: oogsten en conserveren
De oogst is in volle gang. Denk aan manieren om je oogst te bewaren, zoals inmaken, drogen of invriezen, zodat je het hele jaar door van je tuin kunt genieten.
September: voorbereiden op de herfst
Begin met het verwijderen van uitgebloeide planten en het planten van herfstbloemen. Dit is ook het moment om je gazon te verticuteren en te bemesten voor de winter.
Oktober: opruimen en planten
Ruim gevallen bladeren op en plant bollen voor het volgende voorjaar. Bescherm gevoelige planten tegen de komende winterkou.
November: winterklaar maken
Bereid je tuin voor op de winter door gevoelige planten te beschermen, het gazon voor de laatste keer te maaien en gereedschap op te bergen.
December: plannen en dromen
Terwijl je tuin in winterslaap is, kun je beginnen met het plannen voor het volgende jaar. Blader door zaadcatalogi, droom van nieuwe planten en bereid je voor op een nieuw jaar in de tuin.
Bronnen: https://www.tuinengras.nl/onderhoud en https://www.eigenhuis.nl/wonen/onderhoud/onderhoud-buiten/tuinonderhoud-tips